«Κρίση είναι, θα περάσει»: ένα έργο για την επιληψία στο θέατρο «Σταθμός»

Published by Radio Point on

Η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Επιστήμη Τέχνη Κοινωνία – Πέτρος Αλατζάς» συνεχίζει την προσπάθειά της να βρίσκεται κοντά στους έφηβους μαθητές μέσα από τη θεατρική παρουσίαση σημαντικών θεμάτων υγείας. Σε συνέχεια της θεατρικής παράστασης Τι θα γίνει, θα κοιμηθούμε απόψε;, που αφορούσε τη σημαντικότητα του ύπνου για την ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου, παρουσιάζει το καινούργιο έργο της, με τίτλο: Κρίση είναι, θα περάσει. Ο νευρολόγος, επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Μπονάκης και ο ηθοποιός Άγης Εμμανουήλ υπογράφουν το κείμενο της παράστασης, που πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα της επιληψίας και παρουσιάζεται τις καθημερινές σε σχολεία κατόπιν συνεννόησης.

Η επιληψία αφορά το 1% του γενικού πληθυσμού, ενώ ένας στους δέκα ανθρώπους θα πάθουν μια επιληπτική κρίση στη ζωή τους ως συνέπεια ενός βλαπτικού γεγονότος. Αν και από επιληψία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι, μεγάλο ποσοστό των οποίων ξεχωρίζει και διακρίνεται σε διάφορους τομείς (επιστήμη, τέχνη, πολιτική κ.λπ.), το στίγμα που τους ακολουθεί είναι υπερβολικό και άδικο για μια κοινωνία που θεωρητικά μπορεί να απομυθοποιεί τέτοιες καταστάσεις, ιδιαίτερα μέσα από την εκπαίδευση. Δυστυχώς, η λέξη επιληψία συνεχίζει εδώ και αιώνες να τρομάζει. Το μόνο πραγματικά τρομακτικό στην επιληψία όμως είναι η εικόνα μιας γενικευμένης τονικοκλονικής κρίσης, δηλαδή της εικόνας των σπασμών που μπορεί να πάθει ένα άτομο που πάσχει από επιληψία. Το Κρίση είναι, θα περάσει έρχεται να παρουσιάσει στους εφήβους την επιληψία στην πραγματική της διάσταση, εξηγώντας τους πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί την επιληψία, πώς αυτή εκδηλώνεται και τι πρέπει να κάνουν αν ποτέ δουν να παθαίνει κρίση κάποιος συνάνθρωπός τους.

Η ιδέα βασίζεται στον παραλληλισμό της επιληπτικής κρίσης με την κρίση μιας κοινωνίας. Όπως οι ανθρώπινες κοινωνίες παράγουν κρίσεις, έτσι και ο εγκέφαλος παράγει τις δικές του. Η λύση υπάρχει πάντα στη γνώση. Όπως μια κοινωνία σε κρίση καλείται να μάθει τι την έφερε σε αυτή, έτσι και ο εγκέφαλος θα κληθεί να μάθει για τις δικές του κρίσεις. Η Σίντυ (συνδεσμικός νευρώνας) αναλαμβάνει τη δύσκολη αποστολή να ενώσει τους λοβούς του εγκεφάλου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις επιληψίας που μόλις έπαθαν.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ηθοποιού Πέτρου Αλατζά, στον οποίο ανήκε και η αρχική σύλληψή της.

Πέρα από την παρουσίαση του θεατρικού έργου, η πρακτική της ομάδας περιλαμβάνει και τη διενέργεια διαλόγου ανάμεσα στους μαθητές και σε επιστήμονες με εξειδίκευση στον τομέα της επιληψίας, διότι έτσι δίνεται η δυνατότητα να απαντηθούν άμεσα οποιαδήποτε ερωτήματα γεννηθούν και να γίνει κτήμα των εφήβων η γνώση που αντλούν από την παράσταση. Αυτό έχει διδάξει η εμπειρία της ομάδας με την παράσταση Τι θα γίνει, θα κοιμηθούμε απόψε;, την οποία παρακολούθησαν περίπου 4.000 μαθητές, καθηγητές και γονείς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Αναστάσιος Μπονάκης, Άγης Εμμανουήλ, Πέτρος Αλατζάς
Σκηνοθεσία: Άγης Εμμανουήλ
Σκηνικά: Μαντώ Ψυχουντάκη
Κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη
Βίντεο – Φωτογραφία: Παντελής Ζαχαρόπουλος
Τεχνικός: Όλγα Τσαχτσίρη
Παίζουν: Άγης Εμμανουήλ, Μαρία Σαρέλη

Παραστάσεις από τα μέσα Οκτωβρίου.

Θέατρο «Σταθμός»,
Βίκτωρος Ουγκώ 55, στάση μετρό Μεταξουργείο
Τηλ.: 211 40 36 322

Categories: Theater

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.