Το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη» παρουσιάζει τον ομώνυμο δίσκο σε επιμέλεια του Γιάννη Αγγελάκα

Published by Radio Point on

Το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη» παρουσιάζει το δίσκο «Διώνη» με ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια.

Το σχήμα «Διώνη» μετά από 14 χρόνια γόνιμης πορείας κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group τον πρώτο ολοκληρωμένο δίσκο του.

Το σχήμα «Διώνη» αποτελούν οι: Ευαγγελία, Παρασκευή και Χριστίνα Γκόγκου, Ειρήνη και Παναγιώτα Κολιούση και Ανθή Κύρκου.

Ο δίσκος «Διώνη» περιλαμβάνει ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια από την περιοχή του Πωγωνίου (Κτίσματα, Παρακάλαμος), των ελληνόφωνων χωριών της Νοτίου Αλβανίας (Σελιό, Πολύτσανη, κ.ά.), καθώς και κάποια ομοφωνικά τραγούδια από την περιοχή της Θεσπρωτίας.

Η θεματική τους στρέφεται κυρίως γύρω από τον κύκλο της ζωής: νανουρίσματα, τραγούδια του γάμου, της αγάπης, της ξενιτιάς, μοιρολόγια, καθώς και ιστορικά τραγούδια.

Το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, είναι ένα πρωτότυπο είδος της ελληνικής λαϊκής πολυφωνίας και αποτελεί, εδώ και αιώνες, παράδοση δημιουργίας και έκφρασης της συγκεκριμένης περιοχής.
Είναι μοναδικό στον ελλαδικό χώρο και σύμφωνα με τον Λάμπρο Λιάβα συγκαταλέγεται ως «μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μουσικές φόρμες, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της λαϊκής πολυφωνίας».

Το σχήμα «Διώνη» συστήνεται με ένα κείμενο γνωριμίας που περιέχεται στο ένθετο του δίσκου και υπογράφει η Παναγιώτα Κολιούση:
«Βρεθήκαμε σαν παρέα την Άνοιξη του 2004 στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να τραγουδήσουμε τα τραγούδια που ακούγαμε μεγαλώνοντας και στην πορεία δημιουργήσαμε το πολυφωνικό σχήμα «Διώνη».

Η ηπειρώτικη καταγωγή, όπως και τα βιώματά μας, καθόρισαν την απόφασή μας να ασχοληθούμε αφενός με το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, τραγουδισμένο στο σήμερα από τις δικές μας φωνές και μέσα από έναν δικό μας τρόπο έκφρασης και αφετέρου να πειραματιστούμε σε φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς.
Οι εκτελέσεις των τραγουδιών, που συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση, οι οποίες προέκυψαν ύστερα από έρευνα και μελέτη των εκτελέσεων που ήδη υπήρχαν, αλλά και μέσα από πρόβες, αναζητήσεις, δοκιμές, ανταλλαγές ιδεών και εμπειριών, φέρουν την υπογραφή και το ύφος-ηχόχρωμα της «Διώνη», έτσι, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων από το «σμίξιμο» των φωνών μας.»

Η ακρόαση της «Διώνης» είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στους αιώνες. Τα πολυφωνικά ηπειρώτικα τραγούδια είναι η ηχώ των δύσβατων βουνών της Ηπείρου και των απομονωμένων περήφανων κατοίκων τους. Τα άγρια λουλούδια της αγάπης, ο πόνος του αποχωρισμού, ο απόηχος της γιορτής, η χαρά της έλευσης της νέας ζωής, η τρυφερότητα της μάνας και η απαντοχή στη συλλογική έκφραση είναι τα δομικά υλικά αυτών των μοναδικών τραγουδιών.

Το σχήμα «Διώνη» αναδεικνύει με συγκινητικό τρόπο αυτά τα, λειασμένα από τα κύματα του χρόνου, τραγούδια που προκαλούν δέος με την ομορφιά και την ανέγγιχτη νεότητά τους.
Η επιμέλεια της παραγωγής στο δίσκο «Διώνη» είναι του Γιάννη Αγγελάκα.

Συνεργάστηκε αρχικά με το σχήμα «Διώνη» στο soundrack της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά» που δημιούργησε το 2008. Η άλλη σημαντική παρουσία στο δίσκο είναι ο Coti K. ο οποίος έχει κάνει τις μίξεις και το mastering. Το εξώφυλλο του δίσκου κοσμεί ο εξαιρετικός πίνακας του Σταύρου Παναγιωτάκη, o οποίος περιλαμβάνεται στην ενότητα “Σιωπηλές Αφηγήσεις»

Ας δούμε όμως τις Διώνες μέσα από τα μάτια του Γιάννη Αγγελάκα όπως τις παρουσιάζει στο εισαγωγικό κείμενο του δίσκου:
«Με τις Διώνες συναντήθηκα πρώτη φορά το 2008. Ήρθαν στο σπίτι μου να συζητήσουμε για τη συμμετοχή τους στο soundtrack της “Ψυχής Βαθιάς” του Παντελή Βούλγαρη. Θυμάμαι ακόμα εκείνη τη γοητευτική και αναπάντεχη αίσθηση που είχα βλέποντας πέντε όμορφα, ευγενικά κορίτσια να περιφέρονται στο χώρο μου κι εγώ να νιώθω πως το σπίτι γέμισε αρχαίους συγγενείς. Όταν μετά από λίγο κουβεντιάζοντας μαζί τους κατάλαβα πως είχα να κάνω με ηπειρώτισσες από οικογένειες και χωριά μουσικών που μετοίκησαν στην Θεσσαλονίκη με την καρδιά βουτηγμένη στην παράδοση αλλά με τα μουσικά τους ακούσματα να απλώνονται έως τη ροκ και την avant garde, τότε σιγουρεύτηκα πως έχω να κάνω και με μελλοντικούς συγγενείς. Εκείνη η πρώτη μου αίσθηση τα επόμενα χρόνια δικαιώθηκε.

Οι Διώνες καθόρισαν με την καταλυτική συμμετοχή τους το στίγμα του soundtrack της “Ψυχής Βαθιάς”, συμμετείχαν στις τελευταίες συναυλίες των Επισκεπτών και στις ηχογραφήσεις των δύο τελευταίων μου δίσκων, της Γελαστής Ανηφόρας και των Ήσυχων Τραγουδιών. Ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός μπροστά μας. Χαίρομαι που το όνειρό τους για έναν δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια και αυτοσχεδιασμούς από την ιδιαίτερη μαγική πατρίδα τους επιτέλους πραγματοποιείται. Εύχομαι στις αγαπημένες μου αδελφές, φίλες, συνεργάτιδες Διώνες καλό δρόμο σ’ αυτήν την καινούργια τους κυκλοφορία.»

To άλμπου με τίτλο «Διώνη» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες

Categories: Release

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.