Σαν σήμερα δολοφονείται ο Τζον Λένον

Published by Radio Point on

«Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζούσανε για το σήμερα

Φαντάσου να μην υπήρχαν χώρες

Δεν είναι δύσκολο να γίνει

Να μην υπάρχει τίποτα για να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς γι’ αυτό

Ούτε και θρησκείες

Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζούσαν τη ζωή τους ειρηνικά…»

Ο Τζον Λένον τα είχε φανταστεί όλα αυτά ήδη από το 1971, αλλά του Μαρκ Τσάπμαν, του δολοφόνου του, προφανώς ούτε που τού είχαν περάσει από το μυαλό – ούτε που είχε φανταστεί ποτέ του πως οι άνθρωποι θα μπορούσαν ποτέ να ζήσουν ειρηνικά, χωρίς να σκοτώνει ο ένας τον άλλο.

Έτσι, στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, αυτός, ο Μαρκ Τσάπμαν, αφού είχε ζητήσει νωρίτερα και είχε λάβει αυτόγραφο από το πρώην μέλος του ιστορικού βρετανικού συγκροτήματος των Μπιτλς, έστησε καρτέρι στον Τζον Λένον έξω από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Καθώς λοιπόν ο διάσημος μουσικός επέστρεφε από μία ηχογράφηση, ο Μαρκ Τσάπμαν τον πυροβόλησε πισώπλατα τέσσερις φορές, αφήνοντάς τον στον τόπο.

Γιατί το έκανε; Α, αυτή είναι μια καλή ερώτηση. Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή του ισχυρίστηκαν ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή, βασιζόμενοι σε μαρτυρία ειδικών ιατρών, που υποστήριξαν πως ο Τσάπμαν βρισκόταν σε παραλήρημα και ψύχωση όταν διέπραξε το έγκλημα.

Ο ίδιος όμως είπε τότε στο δικηγόρο του ότι θα δήλωνε ένοχος, καθώς «η απόφασή του ήταν θέλημα Θεού», και πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον. Το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος… Ο Μαρκ Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με ψυχιατρική παρακολούθηση – παραμένει στη φυλακή από το 1981 παρά τις διάφορες εκστρατείες για την αποφυλάκισή του και τις εννέα εφέσεις που έχει ασκήσει.

Ό,τι κι του όπλισε το χέρι, ο Θεός, τα κακά πνεύματα ή η μηδαμινότητά του, το εσωτερικό κενό του, που όντως γέμισε με αρνητική δημοσιότητα, αλλά πάντως δημοσιότητα, το γεγονός παραμένει: ένας τυχάρπαστος κρετίνος έκοψε το νήμα της ζωής ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, και μάλιστα στην ακμή των δημιουργικών του δυνάμεων, στα σαράντα του, όταν το αστείρευτο τανέντο του ωρίμαζε, παράγοντας τραγούδια όπως αυτό το κοσμοϊστορικό «Imagine», που σημαίνει «φαντάσου».

«Φαντάσου να μην υπήρχε ιδιοκτησία

Αναρωτιέμαι εάν μπορείς

Να μην υπάρχει απληστία ή πείνα

Να υπάρχει μια πανανθρώπινη αδελφότητα

Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να μοιράζονται όλο τον κόσμο.

Θα μου πεις πως είμαι ένας οραματιστής

Αλλά δεν είμαι ο μόνος

Εύχομαι μια μέρα να έρθεις μαζί μας

Κι όλος ο ο κόσμος θα γίνει ένα».

Πηγή: https://www.news247.gr/sthles/skoufakia/san-simera-dolofoneitai-tzon-lenon.6674035.html

Categories: News

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.