REDEYE CARAVAN – Συνέντευξη στο RADIOPOINT

Published by Radio Point on

* Παιδιά καλησπέρα! Redeye Caravan από την Λιβαδειά λοιπόν. Τι είναι αυτό το καραβάνι, πότε δημιουργήθηκε και γιατί;

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία! Οι Redeye Caravan, πρωτίστως, είναι μια ομάδα φίλων! Οι μουσικοί του Καραβανιού είμαστε 7 αλλά και ο καθένας/καθεμιά απ’ αυτούς/αυτές που μας στηρίζουν, μας αγαπούν και μας βοηθούν, είναι μέλος του! Οι μουσικοί είμαστε: Άκης Κοσμίδης (φωνή, ακουστική κιθάρα), Βαλάντης Δάφκος (φωνή, μπάσο), Πάνος Μακούλης (ηλεκτρική – slide – ακουστική κιθάρα, πλήκτρα, φωνή), Ελένη Παρασκευοπούλου (φωνή), Στέφανος Στρογγύλης (φυσαρμόνικα), Θάνος Γιαμαρέλος (βιολί) και Πάρης Γάτσιος (τύμπανα, κρουστά). Όσον αφορά το «γιατί»… μας έφερε κοντά η ανάγκη να αφηγηθούμε ιστορίες από κόσμους ζοφερούς και μακρινούς!

* Ο ντεμπούτο δίσκος σας Nostrum Remedium έχει εντυπωσιάσει ήδη πολύ κόσμο. Πως σας φαίνεται αυτό; Το περιμένατε;

Η αλήθεια είναι ότι απ’ την πρώτη ημέρα που κυκλοφορήσαμε διαδικτυακά τον δίσκο μόνο καλά λόγια έχουμε εισπράξει και αυτό μας γεμίζει χαρά γιατί η δημιουργία του είναι αποτέλεσμα μιας εξάμηνης διεργασίας γεμάτης από κούραση, μεράκι και αγάπη! Είμαστε στη φάση που δουλεύουμε ασταμάτητα για το Καραβάνι ο καθένας απ’ το πόστο του και δεν είμαστε σίγουροι εάν καταλάβαμε πόσοι και πόσες εντυπωσιάζονται με αυτό που κάνουμε! Εμάς μας βγαίνει πηγαία και γι αυτό κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!

* Πως προέκυψε η ιδέα να εκφραστείτε μουσικά μέσω της Country και της Blues και μάλιστα με έναν τρόπο που παραπέμπει ακόμα και σε soundtrack τύπου Morricone; Ήταν κάποιο κοινό απωθημένο στην πολυμελής μπάντα σας;

Χαχα, όχι βέβαια! Το μόνο μας κοινό «απωθημένο» είναι το να λέμε ενδιαφέρουσες – για εμάς κι ελπίζουμε και γι’ άλλους/ες- ιστορίες., οι οποίες όλες έχουν αναφορά στον Αμερικανικό – κυρίως – Νότο, φιλτραρισμένες μέσα απ’ τη δική μας σκοπιά, γεμάτες από φαντασία! Η μουσική, λοιπόν, που τις ντύνει και η ατμόσφαιρα που δημιουργούμε είναι αυτό που ολοκληρώνει τις ιστορίες αυτές!

* Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε μαθημένοι σε τέτοια ακούσματα, πως καταφέρατε να προσεγγίσετε αισθητικά και ηχητικά αυτό το υλικό; Εννοώ και σε τεχνικό επίπεδο θα υπήρχαν κάποιες δυσκολίες… Ή όχι;

Καμία δυσκολία! Είναι μουσικές που γνωρίζουμε κι ευχαριστιόμαστε ν’ ακούμε, οπότε ήταν καιρός ν’ ασχοληθούμε με αυτές και παικτικά. Ως προς τα τεχνικά… όλα έγιναν στο στούντιο του Πάνου ( Saint George studios) – ηχογραφήσεις, μίξη και mastering! Μπορεί ο ήχος αυτός να μην είναι συνήθης στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν μπάντες και κοινό που, ακόμα κι αν είναι μικρό, είναι φανατικό!

* Αυτό που μας ψάρωσε ιδιαίτερα πριν ακούσουμε καν το άλμπουμ, ήταν το animated video για το κομμάτι El Muerto. Πραγματικά εξαιρετική και ιδιαίτερη δουλειά. Μιλήστε μας λίγο για την δημιουργία του την ιδέα πίσω από αυτήν.

Είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε πως το video clip ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο Πάνος!

Στιχουργικά στο “El Muerto” συναντούμε δυο μυθολογικές ιστορίες, που λειτουργούν παράλληλα, η μια ως προάγγελος της άλλης.

Στην πρώτη από αυτές, που αποτελεί και το πρώτο κουπλέ του κομματιού, εμφανίζεται το πουλί του θανάτου, το οποίο, κατά τους ιθαγενείς, εμφανιζόταν λίγο πριν τον θάνατο κάποιου ή γενικότερα ως κακός οιωνός. Εδώ, λοιπόν, προαναγγέλλει την άφιξη του ακέφαλου καβαλάρη!

Στη δεύτερη από αυτές, που αποτελεί και το δεύτερο κουπλέ του κομματιού, εμφανίζεται ο επονομαζόμενος El Muerto, ο οποίος, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο μύθο, που θυμίζει αρκετά sleepy hollow και headless horseman, τρομοκρατεί και σκοτώνει, στα σύνορα μεταξύ νότιου Τέξας και Μεξικού!

Κι ερχόμαστε στο video clip, όπου δίνουμε τη δική μας εκδοχή, ότι στον κόσμο μας ο καβαλάρης είναι απλά… ο τρελός του χωριού! Υφίσταται και συνυπάρχει χωρίς να ενοχλεί στην πραγματικότητα κανέναν!

* Υπάρχει κάποιο κεντρικό concept πίσω από το Nostrum Remedium; Ή έχουμε να κάνουμε απλώς με μια συλλογή κομματιών κοινής αισθητικής;

Το Nostrum Remedium (μετάφραση: Το Φάρμακό μας) αποτελείται από 9 ιστορίες οι οποίες ως κοινή συνισταμένη έχουν τον Θάνατο! Ιστορίες σκοτεινές, σ’ έναν κόσμο που δημιουργήσαμε μέσα στο κεφάλι μας μετά από πολύωρες κουβέντες. Όλοι μας οι χαρακτήρες είναι γεμάτοι από κομμάτια της ψυχής, περασμένοι μέσα απ’ το πρίσμα της φαντασίας μας στον κόσμο αυτόν που αφηγούμαστε!

* Τα κομμάτια ποιος τα γράφει; Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι βασικοί συνθέτες ή είναι αποτέλεσμα τζαμαρίσματος όταν συγκεντρώνεται η εφτάδα σε κάποιο στούντιο;

O τρόπος σύνθεσης κι ολοκλήρωσης των κομματιών μας, είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία, καθώς γίνεται σε τρία βασικά στάδια: ο Άκης θα φέρει τη μουσική και τις φωνητικές γραμμές, ο Βαλάντης θα εμπνευστεί ανάλογα τους στίχους στους οποίους θα βασιστεί η ατμόσφαιρα, η οποία θα δωθεί ενορχηστρωτικά από τον Πάνο! Στη συνέχεια η Ελένη, ο Στέφανος, ο Θάνος και ο Πάρης θα τα δώσουν όλα για να διαμορφωθεί αυτό ακριβώς που ακούτε. Όπως ακριβώς χτίζεται ένα κτήριο… ιδέα, σχεδιασμός, υλικά, κτίσιμο και τέλος η διακόσμηση για να αποδοθεί η ατμόσφαιρα! Όλοι υπηρετούμε το Καραβάνι!

* Και μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ τι θα ακολουθήσει; Θα υπάρξει ζωντανή παρουσίαση του;

Την περίοδο αυτή θα κυκλοφορήσει το 2ο video clip μας και είμαστε σε πρόβες για να κάνουμε τη live παρουσίαση του δίσκου σε όσα περισσότερα μέρη μπορούμε!

* Πως φαντάζεστε το καραβάνι στο άμεσο αλλά και στο πιο μακρινό μέλλον; Τι άλλο θα θέλατε να πετύχετε;

Τα Καραβάνια δεν έχουν προορισμό! Σίγουρα περισσότερους δίσκους, περισσότερες ιστορίες να μοιραστούμε και θέλουμε το Καραβάνι μας να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα!

* Παιδιά ευχαριστούμε! Ο επίλογος δικό σας με όποιο τρόπο θέλετε.

Εμείς σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ωραία μας κουβέντα. Ευχόμαστε να βρεθούμε κι από κοντά κάποια στιγμή, να γνωριστούμε και να συνεχίσουμε την ωραία μας κουβέντα. Καλή συνέχεια στο πολύ σημαντικό σας έργο!

facebook: https://www.facebook.com/redeyecaravan/
youtube: https://www.youtube.com/channel/UC-Smu7ALgfcAsgURz_U9V3A

Categories: Interview

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.