Desert Near the End, RadioPoint interview

Published by Radio Point on

Οι Desert Near The End μας έρχονται από την Αθήνα έχοντας ήδη τέσσερα full length albums στο ενεργητικό τους. Το πιο πρόσφατο εξ αυτών με γενικό τίτλο “Of Fire And Stars” είναι μια δυναμική και ώριμη δουλειά που μπλέκει όμορφα το power με το thrash metal.

* Καταρχάς, να μάθουμε ποιοι είναι οι Desert Near The End. Συστήστε το σχήμα στους νεότερους οπαδούς.

Καλησπέρα! Eίμαστε οι Desert Near the End έχουμε βάση την Αθήνα και αν και μουσικά η πορεία μας ξεκίνησε το 1998 πιάνουμε σαν αφετηρία το 2009 όπου αποφασίσαμε να ονομάσουμε την μπάντα Desert Near the End. Το ύφος μας είναι επηρεασμένο κυρίως από 90’s power/thrash μπάντες αλλά θα ακούσεις και ψήγματα extreme Metal αραιά και που! Έχουμε κυκλοφορήσει 4 άλμπουμ από το 2011 μέχρι σήμερα. Το τελευταίο μας άλμπουμ ονομάζεται “Of Fire and Stars” και κυκλοφόρησε επίσημα τον Μάρτιο του 2019.

* Το όνομα Desert Near the End εύκολα παραπέμπει σε stoner ή heavy rock μουσική. Εσείς παίζετε κάτι τελείως διαφορετικό. Με τι κριτήρια επιλέξατε το όνομά σας;

Το όνομα μας προέκυψε τελείως φυσικά. Είχαμε ολοκληρώσει ένα άλμπουμ το 2005, κάτω από άλλο όνομα, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ γιατί δεν είμασταν καθόλου ευχαριστημένοι με το τεχνικό αποτέλεσμα, και μετά ήμασταν σε φάση αβεβαιότητας για το αν θα συνεχίσουμε και πως. Η απάντηση μας δόθηκε με τη μορφή ενός τραγουδιού, που και ήταν ότι καλύτερο μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλά και μας πήγαινε σε ελαφρώς άλλα μονοπάτια, και μουσικά αλλά και στιχουργικά. Το τραγούδι ήταν φυσικά το Desert Near the End και the rest is history που λένε! Και έχει και μια βαθύτερη σημασία, δεν προσπαθεί να είναι άλλο ένα “επιβλητικό και βαρύγδουπο” metal όνομα. Συμβολίζει την ελπίδα, όπου είναι και το τελευταίο πράγμα που σου μένει σε μια κατάσταση που όλα μοιάζουν τόσο ίδια και ατελείωτα (desert) που είτε τελειώσουν αύριο ή σε εκατό χρόνια είναι το ίδιο(near the end). Ένα κουτί της Πανδώρας αν θες!
Και όσο αφορά το ότι παραπέμπει σε stoner και heavy rock επέτρεψε μου να διαφωνήσω γιατί (Κάνοντας Χιούμορ!) σιγά μην αφήσουμε την έρημο στους στονεραδες! Θα πέσει κάνα ‘To Tame a Land” ή κάνα “Powerslave” να μας πλακώσει!!

* Έχετε ήδη τέσσερις δίσκους στο ενεργητικό σας. Βλέπετε διαφορές μεταξύ τους; Ποια είναι η πρόοδος του σχήματος και σε ποιους τομείς εστιάζεται;

Σίγουρα υπάρχουν διάφορες αλλά όχι στην ουσία νομίζω. Η ταυτότητα μιας μπάντας, για μένα τουλάχιστον, δεν βρίσκεται στην ταχύτητα ή στην τεχνική αλλά στην αίσθηση μελωδίας. Και αυτό δεν έχει αλλάξει από τις πρώτες μέρες της μπάντας μέχρι και σήμερα. Σίγουρα έχουμε γίνει καλύτεροι στο να φτιάχνουμε κομμάτια αλλά σίγουρα έχουμε περάσει διάφορες φάσεις: πιο σκληρές, πιο γρήγορες, πιο τεχνικές και όλα τα αντίθετα! Μετά από το πρώτο ακυκλοφόρητο άλμπουμ που ανέφερα παραπάνω ήμασταν απογοητευμένοι, γιατί πάνω από όλα, δεν μπορούσαμε ακόμα να εκφράσουμε όλα όσα ακούγαμε στο κεφάλι μας! Με αποτέλεσμα μετά να μαζευτούμε συνειδητά και το πρώτο επίσημο άλμπουμ μας να είναι πιο απλό και μονολιθικό. Από κει και πέρα, και όσο μαθαίναμε περισσότερα πάνω στην παραγωγή, ήρθαν και τα πιο χτισμένα και περίπλοκα κομμάτια και οι ταχύτητες ανέβηκαν και ο ήχος πήγε από τον “σπιτικό” του πρώτου άλμπουμ στον πιο πουσαρισμένο και μεγάλο του τρίτου και μετά σε πιο αναλογικά μονοπάτια στον τέταρτο. Αλλά πίσω από όλα αυτά η ταυτότητα είναι η ίδια. Θα μπορούσα να παίξω σε ακουστική κιθάρα κομμάτια από όλα τα άλμπουμ και μοιάζει το ένα συνέχεια του άλλου. Τελικά μάλλον λέω με πολλά λόγια αυτό που μου αρέσει περισσότερο στις μπάντες που αγαπάω: προσπαθούμε να βρίσκουμε πάντα ένα νέο τρόπο για να πούμε το ίδιο πράγμα!

* Ποια η ανταπόκριση από τον τύπο και τους metal-heads στο τελευταίο σας άλμπουμ; Είναι μια δουλειά που σας έφερε νέο ακροατήριο; Ικανοποίησε τους παλιούς σας οπαδούς;

Νομίζω ναι, δεν μπορείς φυσικά να τους ευχαριστείς όλους και το πιο σημαντικό είναι να ευχαριστείς τον εαυτό σου! Κλισέ αλλά αληθινό. Το feedback είναι τρομερά σημαντικό αλλά αν δεν είσαι κατά βάθος ικανοποιημένος εσύ σαν δημιουργός κάτι δεν πάει καλά και δεν πάει εύκολα παρακάτω. Ειδικά στο δικό μας στάτους που οι απολαβές μας από την μουσική είναι κυρίως η ευχαρίστηση της δημιουργίας! Πάντως νομίζω ότι οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί μας στο ότι είναι το καλύτερο μας άλμπουμ! (μέχρι το επόμενο!!)

* Υπάρχει κάποιο concept στο “Of Fire And Stars”; Με τι καταπιάνονται οι στίχοι;

Υπάρχει μια χαλαρή θεματική που διατρέχει τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου. Το θέμα είναι η φαντασία και το τι την πυροδοτεί. Και τι μας εξάπτει περισσότερο την φαντασία από την φωτιά και τα άστρα;
Η φωτιά, είτε δίπλα μας είτε σε αποστάσεις χώρου και χρόνου που δεν μπορούμε καν να συλλάβουμε παρά μόνο με την φαντασία μας, είναι αυτό που ξυπνάει την δημιουργικότητα στον άνθρωπο από πάντα! Αυτό εξερευνούμε στο “Of Fire and Stars” μέσα από αναφορές σε ιστορίες, βιβλία και ιστορικά γεγονότα. Το σημάδι δηλαδή που άφησαν τα άστρα και η φωτιά τους στην ανθρώπινη ιστορία μέσα από την τέχνη, την θρησκεία και την επιστήμη. Γιατί οι άνθρωποι πάντα κοιτάζαμε τα άστρα για έμπνευση και απαντήσεις και ο καθένας μας έβρισκε και κάτι διαφορετικό, θεωρητικά! Και όλα αυτά βρήκαν τον δρόμο για την ζωη μας μέσα από την δημιουργικότητα!

* Πώς βλέπετε την ελληνική σκηνή στις μέρες μας και που κατατάσσετε τους Desert Near the End μέσα σε αυτήν;

Η Ελληνική σκηνή εδώ και πολλά χρόνια είναι στα καλύτερά της και αυτό αποδεικνύεται και από την πληθώρα των καλών άλμπουμ σε όλες τις εκφάνσεις του σκληρού ήχου και φυσικά από το πόσες συναυλίες εγχώριων σχημάτων γίνονται σχεδόν καθημερινά. Όσο αφορά τους Desert Near the End ελπίζω να βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην γενική εικόνα της σκηνής! Στο θέμα της κατάταξης και του ύφους είμαστε λίγο παντού και πουθενά και σίγουρα δημιουργεί κάποια θέματα αυτό, κυρίως συναυλιακά, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι το επιδιώξαμε και εμείς εξαρχής.

* Υπάρχουν ιδέες για νέο δίσκο; Κάποιο καινούργιο κομμάτι;

Και όχι μόνο! Ο επόμενος δίσκος είναι εξολοκλήρου έτοιμος και σε φάση μίξης! Αυτό δεν είναι περίεργο γιατί το ‘Of Fire and Stars” είναι ήδη ενός έτους και δυστυχώς δεν είναι ότι είχαμε και τις περιοδείες να μας τρώνε χρόνο! Ήμουν τόσο ευχαριστημένος με την διαδικασία σύνθεσης του Of Fire and Stars που δεν ένιωσα καν την ανάγκη για διάλειμμα μετά την ολοκλήρωση του και πέρασα απευθείας στα επόμενα τραγούδια και πρέπει να πω ότι θα είναι ότι καλύτερο έχουμε κάνει ποτέ! Ανυπομονώ πραγματικά να τα μοιραστούμε με τους φίλους της μπάντας. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα βγεί αύριο αλλά έχουμε κάτι να περιμένουμε!

* Τι πλάνα έχετε για live εμφανίσεις; Θα μείνετε στην Ελλάδα ή σκοπεύετε να κινηθείτε και στο εξωτερικό;

Δεν ήμασταν τόσο ενεργοί όσο θα θέλαμε συναυλιακά το τελευταίο διάστημα, είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. Το επόμενο live μας είναι τον Ιούλιο στην Τσεχία αλλά είναι προφανώς μακριά ακόμα, ειδικά με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Οπότε αυτή τη στιγμή, και εν μέσω παγκόσμιας καραντίνας, το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι καλά ώστε να πάμε ξανά σε συναυλίες όταν περάσει όλο αυτό.

* Παρόλο που η ευρεία χρήση του ίντερνετ έχει κάνει περισσότερο προσβάσιμη τη μουσική σε σχέση με παλιότερα, εντούτοις πολλά σχήματα μένουν στην αφάνεια. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας και τι πρέπει να κάνει ένα σχήμα για να ξεχωρίσει σήμερα;

Το ίδιο πράγμα που μας δίνει πρόσβαση σε όλο και περισσότερη μουσική κάνει όλο και πιο δύσκολο το να ξεχωρίσει κάτι. Απλά και μόνο από την πληθώρα της προσφοράς, τόσες μπάντες, τόσα τραγούδια.. πως πραγματικά να ξεχωρίσει κάτι; Πόση μουσική να ακούσει κάποιος και πόσο να την προσέξει; Είναι το δίκοπο μαχαίρι της τεχνολογίας, μας δίνει την δυνατότητα να φτιάξουμε μουσική με μια ευκολία που ήταν αδιανόητη σε παλιότερες δεκαετίες αλλά και να την κυκλοφορήσουμε. Και το κάνουμε και καλά κάνουμε! Απλά αυτό είναι το τίμημα.. Όσο για το τι πρέπει να κάνει ένα σχήμα για να ξεχωρίσει είναι απλό και δεν επιδέχεται ψηφιοποίησης: πολύ και καλή live παρουσία!

* Ποια συγκροτήματα ακούγατε μικρότεροι και σας ώθησαν να παίξετε power/thrash και τι ακούτε σήμερα;

Οι βασικότερες επιρροές μας παραμένουν ίδιες από την αρχή έως σήμερα. Οι Iced Earth και οι Blind Guardian και τα άλμπουμ που έβγαλαν όταν μπαίναμε στο metal είναι ο κυριότερος λόγος που αποφασίσαμε να παίξουμε μουσική. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα υπήρχαν οι Desert Near the End χωρίς το Burnt Offerings και το Imaginations from the Other Side. Φυσικά είχαν επίδραση πάνω μας και ιερά τέρατα του παρελθόντος, ειδικά οι Manowar και οι Metallica, και από εκεί και πέρα η λίστα δεν έχει τέλος: Kreator, Rotting Christ, Primordial και πολλά, πολλά άλλα! Προσωπικά αυτή τη στιγμή ή αυτές τις μέρες καλύτερα, ακούω το καινούργιο Demons & Wizards που το περίμενα τόσα χρόνια ώστε να ξανακούσω τους δύο αγαπημένους μου μουσικούς μαζί και δεν απογοητεύει καθόλου! Τόσο διαφορετικό και τόσο ίδιο ταυτόχρονα! Από κει και πέρα τα ηχεία τα καταλαμβάνουν οι Psychotic Waltz και προσφάτως οι Heaven shall Burn με τα τελευταία τους άλμπουμ.

* Στις μέρες μας παρατηρείται αύξηση των καλών μουσικών, αλλά μείωση των αξιομνημόνευτων δίσκων. Τι φταίει γι’ αυτό;

Νομίζω ότι αυτή η ερώτηση, εν μέρει τουλάχιστον , έχει την ίδια απάντηση με αυτή για το ίντερνετ και την μουσική. Υπάρχει φυσικά το δεδομένο ότι έχουν παιχτεί σχεδόν τα πάντα αλλά από την άλλη αυτό θα μπορούσες να το πεις από τα τέλη των 80’s. Πάντα υπάρχει τρόπος να ακουστεί κάτι φρέσκο!
Βέβαια αν υπήρχε λιγότερη μουσική εκεί έξω κάποιοι δίσκοι που περνάνε λίγο στο ντούκου και μας φαίνονται ότι δεν είναι αξιομνημόνευτοι θα είχαν τελείως άλλο αντίκτυπο πάνω μας. Θυμάμαι εποχές πριν από 25 περίπου χρόνια που έφταναν δύο ή τρεις καινούργιοι δίσκοι το μήνα στα χέρια σου και όλες οι ώρες που είχες για μουσική αφιερώνονταν σε αυτούς, είναι δυνατόν να μην τους μνημονεύεις τώρα; Ε αν κυκλοφορούσαν τώρα κάποιοι από αυτούς θα έμπαιναν στην κατηγορία των μη αξιομνημόνευτων. Βέβαια η λύση σε όλα αυτά δεν είναι το να βγαίνει λιγότερη μουσική απλά ίσως μπορούμε να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο που την ακούμε, και το λέω και για μένα! Αφήνουμε τον δίσκο να παίξει, δεν βγάζουμε πόρισμα αμέσως και του δίνουμε, και στον δίσκο και σε μας, πάνω από μια ευκαιρία. Πολλοί δίσκοι θα μας εκπλήξουν ευχάριστα έτσι.

 

Categories: Interview

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.