Συνέντευξη του Πάνου Στεργίου στο RadioPoint

Published by Radio Point on

Σήμερα φέρνουμε κοντά σας μέσα από μια συνέντευξη τον Πάνο Στεργίου

* Πάνο καλώς ήρθες. Λίγα λόγια για σένα αρχικά και την πορεία σου ως τώρα στη μουσική.

Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας! Η πορεία μου ξεκινάει από τα εφηβικά μου χρόνια. Από τότε σχημάτιζα μπάντες, έπαιζα lives, μέχρις ότου το 2014 αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσω κάτι εντελώς δικό μου. Έτσι ξεκινάει το solo project μου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια one man band και ο ήχος στον οπoίο κινούμαι είναι το alternative rock.

* Πότε ξεκίνησε η αγάπη σου για τη μουσική; Ποια ήταν τα πρώτα σου ερεθίσματα και ακούσματα;

Η αγάπη μου για την μουσική ξεκινάει -χωρίς υπερβολή- από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από τα πολύ παιδικά μου χρόνια. Τα πρώτα μου ακούσματα ήταν οι R.E.M, οι Rolling Stones, οι Led Zeppelin κ.α. Μεγαλώνοντας άρχιζα να ψάχνω σε βάθος το ευρύτερο φάσμα της rock και metal μουσικής.

* Το στυλ της μουσικής σου θα λέγαμε ότι έχει τώρα πια, ακόμα και νοσταλγικό χαρακτήρα με την έννοια ότι προσωπικά μας θυμίζει κυρίως την ανεξάρτητη βρετανική σκηνή των 90s. Καταρχάς συμφωνείς με αυτή την άποψη και δεύτερον πιστεύεις πως αυτός ο ήχος έχει τη θέση του στη σύγχρονη μουσική ή έχει αντικατασταθεί από άλλα πράγματα;

Θα συμφωνήσω ότι η μουσική μου παραπέμπει στη σκηνή που αναφέρατε. Και ναι, υποθέτω ότι υπάρχουν πολλοί ακροατές στους οποίους ο συγκεκριμένος ήχος φαντάζει παρωχημένος. Προσωπικά, τόσο ως ακροατής όσο και ως μουσικός, δεν διαχωρίζω τη μουσική σε σύγχρονη και μη σύγχρονη. Υπάρχουν μπάντες που δισκογράφησαν στα 70s και ακούγονται πιο σύγχρονες και επίκαιρες από ποτέ. Απ’ την άλλη, υπάρχουν σύγχρονες μπάντες, με μοντέρνο ήχο που μπορεί απλώς να κάνουν ανούσιο θόρυβο. Θέλω να πω εν ολίγοις, ότι η μουσική είναι μια και ενιαία. Προσωπικά, προτιμώ να θέτω ποιοτικά παρά χρονικά χαρακτηριστικά στη μουσική.

* Εσύ πριν ξεκινήσεις να συνθέτεις τα κομμάτια του Know Thyself τι είχες στο μυαλό σου; Νιώθεις ότι πέτυχες αυτό που επιδίωκες;

Η αλήθεια είναι ότι στο “Know Thyself” αποτύπωσα αυτό ακριβώς που είχα στο μυαλό μου. Τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Υπ’ αυτή την έννοια, νιώθω ότι πέτυχα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό.

* Θεωρούμε ακούγοντας το άλμπουμ ότι το έχεις και πολύ μάλιστα το κομμάτι της τραγουδοποιίας. Πιστεύεις πως ένα καλό τραγούδι, είναι πάντα ένα καλό τραγούδι, άσχετα με το που θα το κατευθύνεις ηχητικά ή έχει να κάνει και με τι στυλ θα επιλέξεις να το “ντύσεις”;

Πολύ ωραία ερώτηση. Θα με βρείτε κάπου στη μέση. Δηλαδή, ένα ωραίο τραγούδι είναι πάντα ένα ωραίο τραγούδι. Απ’ την άλλη όμως, το στυλ με το οποίο θα το ντύσεις μπορεί, είτε να το απογειώσει είτε να το γειώσει τελείως. Νομίζω ότι πρέπει να βρίσκουμε πάντα μια λεπτή ισορροπία πάνω στο ζήτημα αυτό.

* Τι σου λένε μέχρι τώρα για το Know Thyself όσοι το έχουν ακούσει; Τι αντιλαμβάνεσαι να συμβαίνει;

Οι κριτικές και τα σχόλια που έχει αποσπάσει το “Know Thyself”, μέχρι στιγμής, είναι άκρως θετικά και κολακευτικά. Είμαι πολύ χαρούμενος με το feedback του κόσμου και αυτό μου δίνει δύναμη να προσπαθώ να γνωστοποιήσω τη μουσική μου σε όλο και μεγαλύτερο κοινό.

* Υπάρχει και σε φυσικό format το άλμπουμ; Και αν ναι πως μπορεί να το αποκτήσει κάποιος; Παρεμπιπτόντως ποια είναι η άποψη σου για το φυσικό format στην σημερινή εποχή; Έχει λόγο ύπαρξης ή τείνει να εξαφανιστεί ο οριστικά;

Φυσικά και υπάρχει σε φυσικό format και μπορεί οποίος θέλει να το αποκτήσει στέλνοντας μου μήνυμα στη σελίδα μου στο Facebook: https://www.facebook.com/Panos.Stergiou.Music/ .
Ο τρόπος που οι ακροατές ακούνε μουσική στις μέρες μας έχει αλλάξει ριζικά. Οι περισσότεροι προτιμούν να ακούνε διαδικτυακά, είτε από το YouTube είτε από άλλες πλατφόρμες. Αυτό έχει στερήσει στη μουσική αναζήτηση την αίγλη και τη μαγεία που είχε παλιά, όταν αγόραζες ένα cd από το δισκοπωλείο. Τώρα υπάρχει μια τεράστια υπερπληροφόρηση που, πολλές φορές, μπερδεύει και χαώνει τον ακροατή. Ο μόνος λόγος ύπαρξης φυσικού format στις μέρες μας είναι για εμάς τους ρομαντικούς ακροατές, που ακόμη βρίσκουμε νόημα στο να ανοίγουμε ένα cd, να διαβάζουμε το βιβλιαράκι με τους στίχους και να μετέχουμε σε αυτή την αξεπέραστη ιεροτελεστία.

* Πάνο, τι σημαίνει για σένα προσωπικά επιτυχία στην μουσική; Τι θα σε έκανε να νιώσεις ότι το μεράκι σου έχει αντίκρισμα;

Προσωπικά θεωρώ επιτυχία στη μουσική το να μπορέσει έστω και ένας άνθρωπος να ταυτιστεί με το δημιούργημά μου, μουσικά και στιχουργικά. Αυτός ο ένας άνθρωπος είναι που με κάνει να νιώθω ότι το μεράκι μου έχει όντως αντίκρισμα. Θέλω να πω ότι στην επιτυχία δίνω ποιοτικά και όχι ποσοτικά χαρακτηριστικά.

* Τι άλλα πλάνα έχεις καλλιτεχνικά από εδώ και πέρα και για τη νέα χρόνια που τρέχει ήδη;

Το βασικό πλάνο είναι η προώθηση του “Know Thyself”. Θα ήθελα να ταξιδέψει όσο πιο μακριά γίνεται. Τα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνουν βέβαια και τη σύνθεση καινούργιων τραγουδιών.

* Πάνο ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε μουσικά και όχι μόνο ό,τι καλύτερο! Για το τέλος δύο λόγια από σένα, όποια εσύ επιλέξεις.

Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη! Εύχομαι τα καλυτέρα και για εσάς! Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με την προτροπή προς τους ακροατές να υποστηρίζουν όσο μπορούν την ανεξάρτητη σκηνή. Κρύβει διαμαντάκια!

https://www.facebook.com/Panos.Stergiou.Music/
https://www.youtube.com/channel/UC1N4vfPKjDorz8o2fu0jPzA
https://panos-stergiou.bandcamp.com/
https://store.cdbaby.com/Artist/PanosStergiou (Artist Page)
https://store.cdbaby.com/cd/panosstergiou (“Know Thyself” Download)
https://itunes.apple.com/us/artist/1473079996
https://open.spotify.com/artist/3QbEhQBs8pdgC68W00rZCS?si=KP-kvOMKQYaDyQ1ka5VYtQ

Categories: Interview

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.