From Classical to Nowhere

Published by Radio Point on

Pamelia Stickney – Νίκος Γιούσεφ
Theremin & Μουσικό Πριόνι

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

16 Φεβρουαρίου 2020

H παγκοσμίου φήμης Pamelia Stickney, σολίστ του theremin και ο πρωτοπόρος σολίστ του μουσικού πριονιού, Νίκος Γιούσεφ, θα δώσουν μια μοναδική μυσταγωγική συναυλία την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στην αίθουσα “Δημήτρης Μητρόπουλος” του Μεγάρου Μουσικής. Θα προηγηθεί σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο.

Μουσικό πριόνι και theremin. Δύο όργανα με μια απόκοσμη, αιθέρια λυρική φωνή που σε ωθεί σε μια ήρεμη εσωτερική ενατένιση. Οι δύο ξεχωριστοί μουσικοί θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια συναυλία με κομμάτια από την προκλασική μέχρι την ηλεκτρονική εποχή. Purcell, Handel, Bach, Rachmaninoff, Messiaen, Bartok, Σφέτσας κ.α. Μαζί τους η Ειρήνη Τηνιακού στο πιάνο και στο ηλεκτρικό όργανο και ο Γιώργος Κατσάνος στα analog synthesizer, idiophones, loops. Guest ο Τηλέμαχος Μούσας στην κιθάρα.

Η Αμερικανίδα Pamelia Stickney είναι μια κορυφαία βιρτουόζος του theremin. Έχει ηχογραφήσει δίσκους και έχει πάρει μέρος σε συναυλίες καλλιτεχνών, όπως οι: David Byrne, John Zorn, Yoko Ono, Bela Fleck and The Flecktones, Seb Rochford, Otto Lechner και Simone Dinnerstein. Έχει επίσης, εμφανιστεί σε ταινίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Saturday Night Live. Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, Bob Moog χαρακτηρίζει την Pamelia, ως “μια από τις σημαντικότερες καινοτόμους του theremin εν ζωή”.

Ο πολυπράγμων Νίκος Γιούσεφ είναι σολίστ του μουσικού πριονιού και του ηλεκτρικού μπάσου. Το 2002 δημιούργησε ένα μοναδικό βαρύτονο μουσικό πριόνι, ενώ λίγα χρόνια αργότερα διδάχθηκε από την μοναδική, τότε, σολίστ του πριονιού Έλλη Δέλιου, την κλασική τεχνική αυτού του οργάνου. Δίνει συναυλίες και μαθήματα πάνω στο μουσικό πριόνι, ενώ έχει εμφανιστεί ζωντανά με δεκάδες καλλιτέχνες από την εγχώρια και διεθνή σκηνή.

Πριν από τη συναυλία θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο πάνω στην τεχνική των συγκεκριμένων οργάνων, την σχέση και την λειτουργία τους ενώ το κοινό θα μπορέσει να παίξει με την βοήθεια των εισηγητών.

“From Classical to Nowhere”
Συντελεστές:
Pamelia Stickney, theremin and pedal effects
Νίκος Γιούσεφ, μουσικό πριόνι and pedal effects
Ειρήνη Τηνιακού, πιάνο, ηλεκτρικό όργανο
Γιώργος Κατσάνος, analog synth, idiophones, samples
Guest: Τηλέμαχος Μούσας, guitar, pedal effects

Πληροφορίες:
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Banquet
Ώρα Έναρξης: 19.00
Εισιτήρια:
Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι: € 7
Ζώνη Β’: € 10
Ζώνη Α’: € 15
Προπώληση: https://webtics.megaron.gr/sell.php?showid=4911
Πληροφορίες: http://www.megaron.gr

Σεμινάριο:
Ώρα Έναρξης: 17.00
Είσοδος ελεύθερη κατόπιν προεγγραφής.
Περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

Βιογραφικά

«Η Pamelia Stickney είναι – μετά την Clara Rockmore – αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη βιρτουόζος του theremin, το οποίο αντιμετωπίζει, όχι ως εξωτική περιέργεια, αλλά ως αυτόνομο όργανο, ικανό να αναπαράγει την έκταση της ανθρώπινης φωνής ή του κοντραμπάσου και το οποίο μπορεί να ταιριάξει σε μια κλασσική ενορχήστρωση σαν ένα σύγχρονο πλαίσιο» – Olivier Conan, Opera Underground Lyon

Ξεκίνησε την καριέρα της ως jazz μουσικός παίζοντας διπλό μπάσο. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με theremin το 1999 κατά τη διάρκεια της παραγωγής του άλμπουμ, Into The Oh, των Geggy Tah, που αποτελούνταν από τον Tommy Jordan και τον keyboardist Greg Kurstin. Ο τελευταίος υπήρξε σύζυγός της γι’ αυτό και για πολλά χρόνια ήταν γνωστή ως Pamelia Kurstin.

Έχει ηχογραφήσει δίσκους και έχει πάρει μέρος σε συναυλίες καλλιτεχνών, όπως οι: David Byrne, John Zorn, Yoko Ono, Bela Fleck and The Flecktones, Seb Rochford, Otto Lechner και Simone Dinnerstein. Έχει επίσης, εμφανιστεί σε ταινίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Saturday Night Live. Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, Bob Moog χαρακτηρίζει την Pamelia, ως “μια από τις σημαντικότερες καινοτόμους του theremin εν ζωή”.

Σήμερα, η Pamelia εργάζεται για το επόμενο άλμπουμ της με το project της Transcendental Dissonance Quartet καθώς και την Jatakas Suite. Από τον Μάιο του 2019 άρχισε να συνεργάζεται με την Quatuor Wassily, για την οποία έχει κάνει κάποιες διασκευές για έγχορδα. Εκτός από τα τελευταία έργα της, η Pamelia συνεχίζει να εκτελεί το solo project ορχήστρας theremin σε όλο τον κόσμο.

Το theremin, ένα θρυλικό όργανο που εφευρέθηκε από έναν σοβιετικό επιστήμονα το 1920, είναι ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά όργανα – που προηγείται του ondes martenot από αρκετά χρόνια – και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι είναι το μοναδικό όργανο που μπορεί να παιχτεί χωρίς καμία φυσική επαφή.

http://pamelia.weebly.com/

https://www.youtube.com/watch?v=pmhi-GZ_ag4

Νίκος Γιούσεφ

Ο Νίκος Γιούσεφ είχε ξεκινήσει από τα 6 του χρόνια μουσικές σπουδές στην Μαντολινάτα Ζακύνθου στο τμήμα κλασικής κιθάρας και κλασικής θεωρίας. Στα 10 ξεκίνησε να παίζει ηλεκτρικό μπάσο. Το 1996 έκανε μαθήματα τσέλου με την Τζούλι Λαζαρίδη στο Ωδείο Φακανά όπου παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην jazz και μοντέρνα ενορχήστρωση και στη μουσική κινηματογράφου, ενώ παράλληλα δεχόταν συμβουλές από τον Γιώργο Χατζηνίκο και την Μαίρη Χάλαρη.

Το 2002 δημιούργησε ένα μοναδικό βαρύτονο μουσικό πριόνι. Το 2009 συνάντησε την σολίστ του μουσικού πριονιού Έλλη Δέλιου από την οποία διδάχθηκε την κλασική τεχνική αυτού του οργάνου. Το 2015 συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ μουσικού πριονιού παίζοντας με τα δικά του εξελιγμένα όργανα.

Βασικό μέλος των Υπογείων Ρευμάτων, δίνει συναυλίες και μαθήματα με το μουσικό πριόνι, είναι μέλος των “Τσιριτσάντσουλες”, “Jazz Baroque”, “Νeon” και ως ντουέτο με την Ειρήνη Τηνιακού και τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Έχει εμφανιστεί ζωντανά με δεκάδες καλλιτέχνες από την εγχώρια και διεθνή σκηνή.

Συμμετείχε παίζοντας μουσικό πριόνι σε παραστάσεις σε: Εθνικό θέατρο, Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής, ΚΠΙΣΝ, Αστεροσκοπείο, Αγγλικανική εκκλησία, Παρνασσό, Παλλάς, Φεστιβάλ Δελφών, Μονή Λαζαριστών, Underground Cairo opera theatre Festival, Ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικού πριονιού (Βιέννη), καθεδρικό ναό Espace Saint-Sauveur (Γαλλία) και σε αμέτρητες μουσικές σκηνές σε Ελλάδα και Κύπρο.

Έχει ηχογραφήσει ένα προσωπικό δίσκο, οκτώ δίσκους ως μέλος σχήματος και πολλά άλμπουμ άλλων δημιουργών. Έγραψε μουσική για τρεις θεατρικές παραστάσεις και οκτώ ταινίες μικρού μήκους.

Categories: Events

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.