Δεκέμβριος στο Half Note Jazz Club!

Published by Radio Point on

Το αγαπημένο jazz στέκι της Αθήνας, υπόσχεται μια εκρηκτική σεζόν με εμφανίσεις σπουδαίων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής!

5 Δεκεμβρίου
Cinema Paradiso Project

Οι μοναδικοί στο είδος τους Cinema Paradiso Project έρχονται ξανά στο Half Note Jazz Club για μια συναυλία εφ’ όλης της ύλης. “Retrospective” ο τίτλος της παράστασης τους που θα μας ταξιδέψει από την αρχή της δημιουργίας του σχήματος μέχρι το σήμερα. Το 10-μελές μουσικό σχήμα δημιουργήθηκε με αφορμή το “Tema d’amore” από το soundtrack της ταινίας “Nuovo Cinema Paradiso”.

Η “συνάντηση” αυτή ανέσυρε την εικόνα αλλά ακόμα πιο πολύ την συγκίνηση, την έμπνευση, τη χαρά, την παρέα, την γειτονιά, την εποχή που είχε συνδεθεί με την κινηματογραφική εμπειρία και τον «απόηχο» αυτής της μουσικής. Η αρχική ιδέα μετασχηματίστηκε σε ένα συναρπαστικό μουσικό τοπίο που εμπεριέχει ηχοχρώματα που αντανακλούν τα κινηματογραφικά μας όνειρα.

Η παράσταση “Retrospective” σκιαγραφεί τη μουσική διαδρομή που έχουν χαράξει οι Cinema Paradiso Project και κινείται σε classical crossover ατμόσφαιρα, αγκαλιάζει latin και soul ηχοχρώματα και συνδυάζει έντεχνη ελληνική μουσική και αρκετά alternative rock στοιχεία. Ένα σχήμα με ξεχωριστό στίγμα, ένα σχήμα «ευρωπαϊκών προδιαγραφών» όπως τους έχουν αποκαλέσει που ετοιμάζει τη 2η δισκογραφική του παρουσίαση, αυτή τη φορά με πρωτότυπη μουσική.

6 – 9 Δεκεμβρίου
BLUE BRASS FEAT. DAVID MURRAY

Μιλάμε όχι μόνο για τον κορυφαίο σαξοφωνίστα της σύγχρονης τζαζ αλλά και έναν από τους μεγάλους δημιουργούς, που γράφουν μέσα από πολλαπλούς δρόμους και ποικίλες κατευθύνσεις την ιστορία αυτής της μουσικής. Ο David Murray, ήδη από τα πρώτα του βήματα, είχε χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο ταλέντο στο σαξόφωνο. Αυτό, στη δεκαετία του ’70 όπου ο Murray ήταν και μέλος του World Saxophone Quartet, ενός σχήματος που καθόριζε τότε το πρόσωπο της post-free ανέλιξης της τζαζ.

Σήμερα ο David Murray είναι απλώς ένας γίγαντας – όπως ο Sonny Rollins, τα βήματα του οποίου φρόντισε να ακολουθήσει πιστά. Μέσω αυτού απέκτησε τον μοναδικό του ήχο στο τενόρο σαξόφωνο και την ιδαιαίτερη αρχιτεκτονική αίσθηση στον αυτοσχεδιασμό. Έτσι, σε μια τεράστια (προσωπική, κυρίως) δισκογραφία, από το 1976 μέχρι σήμερα, καταγράφονται όλες οι όψεις και οι πτυχές της τζαζ σε ύψιστο επίπεδο. Ο Murray κινείται από το μπλουζ ως την free, από το κλασικό σουίνγκ ως το λάτιν, από το ατομικό σόλο ως τον ομαδικό αυτοσχεδιασμό. Και όλα αυτά με εκπληκτική άνεση – όπως ήδη ξέρουμε από τις προηγούμενες εμφανίσεις του εδώ.

Εδώ θα απολαύσουμε ένα ιδιαίτερο project, με τον Αυστριακό τρομπονίστα (αλλά και παραγωγό και διοργανωτή συναυλιών και φεστιβάλ) Paul Zauner και τους Blue Brass, που έχει τις ρίζες του, μέσα από μακρόχρονη γνωριμία και συνεργασία, στη δεκαετία του ’80. Όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση με τον David Murray, η ζωντανή ιστορία της τζαζ μπορεί να περάσει μέσα σε λίγες φράσεις από το σαξόφωνο ή το μπάσο κλαρίνο του και ο κόσμο γύρω μας μπορεί να πάρει άλλες, πιο όμορφες διαστάσεις.

David Murray: τενόρο σαξόφωνο, μπάσο κλαρίνο, Paul Zauner: τρομπόνι,
Wolfram Derschmidt: μπάσο, Dusan Novakov: ντραμς

11 Δεκεμβρίου
ΟΛΓΑ ΒΕΝΕΤΗ

H μοναδική Όλγα Βενέτη τραγουδά Έλληνες και ξένους συνθέτες, αφού μας υπόσχεται: «Μια Πόλη μαγική» και φωνάζει «Ζω» στέλνοντας τα δικά της «Γαλάζια Γράμματα». Κομμάτια που έχουμε αγαπήσει, τραγουδήσει και που έχουν συνοδεύσει τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής μας- του Χατζηνάσιου, του Χατζιδάκι και του Σπανού- από την Ελλάδα και την Ευρώπη έως τη μακρινή Αμερική και από το «Θα σ ‘αγαπώ» έως το «Amado Mio» και το «Je t’ aime» θα μας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο.

Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της, η αισθαντική φωνή της Όλγας θα ερμηνεύσει εμβληματικούς Έλληνες και ξένους συνθέτες με σταθμούς μεγάλα τραγούδια όπως: «Μακριά στο Κατμαντού» ( Νίκος Γκάτσος), «Θα σ΄αγαπώ» (Γιάννης Καλαμίτσης-Γιώργος Χατζηνάσιος), «Μαγική Πόλη»(Μάνος Χατζιδάκις), «Aν σ΄ αρνηθώ αγάπη μου»(Δανάη Στρατηγοπούλου-Μίμης Πλέσσας), «Ξύπνα αγάπη μου»(Κώστας Γιαννίδης), «Aline» (Christophe) και πολλά ακόμη.
Ανάμεσα σ΄ αυτά και το δικό της τραγούδι, «Για σένα» που ηχογράφησε και κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες.
«Ζω για να τραγουδώ», ο τίτλος της μιας και μοναδικής βραδιάς στο Half Νote Jazz club και όπως κάθε φορά η Όλγα Βενέτη θα καταθέσει την ψυχή της.

Μια μουσική συνάντηση που δεν πρέπει να χάσετε!

Ώρα έναρξης: 21:30
Οι πόρτες ανοίγουν μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης.

12 Δεκεμβρίου
DILEMMA

Οι Dilemma μετά την επιτυχημένη τους εμφάνιση στο Half Note την περσινή σεζόν, επιστρέφουν για μία ξεχωριστή θεματική μουσική βραδιά με βασικές αναφορές στις συνθέσεις τους. Έχοντας εμφανιστεί στη δισκογραφία το 2009 μετρούν ήδη 6 ολοκληρωμένα άλμπουμ τα οποία έχουν κάνει αίσθηση ενώ ο τύπος τους έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα πιο ουσιαστικά και πρωτότυπα σχήματα στo μουσικό χώρο την τελευταία δεκαετία κυρίως λόγω της σύνθεσης οργάνων και ερμηνείας που πρότειναν. Σαξόφωνα, κιθάρες, φωνές, κρουστά και live electronics εμπλέκονται σ’ ένα παιχνίδι με αναπάντεχους μουσικούς διαλόγους & ρυθμικές εξάρσεις και μας καλούν σε έναν καταιγισμό ήχων και λόγου, σε μία απρόβλεπτη εναλλαγή λυρισμού και αυτοσχεδιασμού που συνθέτουν μια μοναδική παράσταση.

13 – 16 Δεκεμβρίου
ΗΡΩ (GUESTS: Κ. ΠΟΛΕΜΗ & Γ. ΚΟΤΣΙΡΑΣ)

Η Ηρώ συναντιέται ξανά, μετά από δυο εξαιρετικά πετυχημένες σεζόν, στη σκηνή του Half Note Jazz Club με την Όλγα Λασκαράτου, πιανίστρια με κλασική παιδεία και ραδιοφωνική παραγωγό που έχει και την επιμέλεια του προγράμματος. Οι δυο τους, μόνες με δυο πιάνα επί σκηνής – αλλά και με καλεσμένους που θα αποτελέσουν έκπληξη – παρουσιάζουν για τέσσερα βράδια ένα πρόγραμμα γεμάτο με αισθήματα και συναισθήματα, με καλλιτεχνική και ερμηνευτική δεξιοτεχνία και τραγούδια από όλο τον κόσμο, διαχρονικά και καταγραμμένα στην κοινή μας συνείδηση. Στόχος των δύο καλλιτέχνιδων είναι να δώσουν ένα όμορφο στίγμα από διάφορα είδη μουσικής, που μπορούν να συνυπάρχουν δημιουργικά, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα.

Η Ηρώ, ερμηνεύτρια, συνθέτης και ενορχηστρωτής, είναι μια καλλιτέχνις που πιστεύει και ξέρει πως δεν υπάρχουν στεγανά και διαχωρισμοί ανάμεσα στα είδη της μουσικής, και μέσα από τη μελέτη της παγκόσμιας μουσικής έχει κάνει εμφανίσεις σε ιστορικά θέατρα και conservatoire της Ευρώπης, ενώ έχει συνεργαστεί με πολλές συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες.

Η Όλγα Λασκαράτου από τη δική της πλευρά έχει μια πολυεπίπεδη γνώση της μουσικής και αυτό ήταν που την έφερε κοντά με την Ηρώ. Και επειδή, σύμφωνα με τον Νίτσε, «Χωρίς τη μουσική αυτός ο κόσμος θα ήταν ένα λάθος», το πρόγραμμα «Just the two of us» σφραγίζει την μεταξύ τους καλλιτεχνική σχέση αλλά αφορά και την ίδια τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την καρδιά. Αυτά τα δύο πάνε μόνο μαζί.

SPECIAL GUESTS

15/12/2019: Κατερίνα Πολέμη
16/12/2019: Γιάννης Κότσιρας

18 Δεκεμβρίου
NANA SIMOPOULOS

Η διεθνώς αναγνωρισμένη δημιουργός, -πολυοργανοπαίκτρια, συνθέτρια, ερμηνεύτρια, και παιδαγωγός- Νάνα Σιμόπουλος, συμπράττει στη σκηνή του Half Note για μια και μοναδική βραδιά με τους Ronen Itzic και Caryn Heilman από τη Νέα Υόρκη, τον Μάνο Λούτα και τον Σαμ Μαρλιερι.

H Νάνα Σιμόπουλος είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή της World Jazz μουσικής σκηνής. Τόσο επί σκηνής όσο και στις ηχογραφήσεις της, συνδυάζει επιδέξια ήχους και υφές από όλο τον κόσμο, συναρπάζοντας τα ακροατήρια παγκοσμίως.

Το έργο της αντλείται από πλούσιες πηγές και έχει επιρροές που έχουν τις ρίζες τους ανά τους αιώνες, σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη, με τη συνθέτρια να κάνει χρήση αναφορών από διάφορες κουλτούρες, αλλά και από το ίδιο της το παρελθόν.

Ο τίτλος του έβδομου κατά σειρά άλμπουμ της Skins, θα μπορούσε να συνδεθεί και με την ίδια τη Σιμόπουλος, καθώς η καλλιτέχνιδα παραλληλίζεται με έναν μουσικό χαμαιλέοντα, που έχει διερευνήσει πάμπολλους, διαφορετικούς τρόπους έκφρασης μέσω του ήχου.

H ίδια, η Νάνα Σιμόπουλος, συνδέεται βαθιά και ουσιαστικά με τη μουσική της Ινδίας, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και φυσικά της Ελλάδας. Η πολυτάλαντη Νάνα Σιμόπουλος έχει παίξει με θρύλους της τζαζ, όπως τους Don Cherry, Charlie Haden, Billy Higgins και τον Nana Vasconcelos, που αποτελεί σύμβολο της παγκόσμιας μουσικής.

Εκτός από τη ιδιαίτερη χροιά στη φωνής της δημιουργού και τη μοναδικότητα της οπτική της, το άλμπουμ Skins, περήφανα επιδεικνύει επιρροές από σκηνές τζαζ, New Age και World Μusic.

Το Skins, πέρασε μεγάλο διάστημα στα σκαριά. Πρόκειται για την πρώτη νέα κυκλοφορία της Σιμόπουλος μετά το 2001. Ωστόσο το αποτέλεσμα άξιζε σαφώς την πολυετή αναμονή.

19 Δεκεμβρίου
ANDREAS POLYZOGOPOULOS QUARTET

Ο σπουδαίος τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νέα κεφάλαια στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύγχρονη Ελληνική, και όχι μόνο, jazz σκηνή. Ο γεννημένος σ’ ένα μικρό χωρίο της Ηλείας, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική παίζοντας κιθάρα, μέχρι που ανακάλυψε στα 18 του, την τρομπέτα. Σπούδασε jazz τρομπέτα στο κονσερβατόριο του Amsterdam, πλάι σε μεγέθη όπως τον Paolo Fresu ή τον Markus Stockhausen!

Από τα πρώτα του βήματα ο Πολυζωγόπουλος έδειξε ότι είναι ξεχωριστός και το 2008 ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο «Perfumed Dreams» με το σχήμα του Poly Quartet και κέρδισε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Motives For Jazz του Βελγίου.

Το 2010 θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Τζαζ Νέων. Από τότε έχει ηχογραφήσει 4 προσωπικά άλμπουμ και συμμετείχε σε περίπου 60 ηχογραφήσεις μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια περιοδεύει πολύ και διακρίνεται στο εξωτερικό, σε club και μεγάλα Φεστιβάλ. Σ’ αυτό το διάστημα έχει επίσης συνεργαστεί με τους Jaques Morelembaum, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter “Baby” Sommer, Mode Plagal, Ψαραντώνη, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρία Φαραντούρη, Dulce Pontes, Δημήτρη Καλαντζή, Βαγγέλη Κατσούλη, Γιώργο Κοντραφούρη, Τάκη Μπαρμπέρη, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.α.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου είναι η αέναη αναζήτηση του καινούργιου, χωρίς τον φόβο του ρίσκου. Μια ματιά στην δισκογραφία του μαρτυρά κάτι τέτοιο με το ακουστικό κι επιτυχημένο άλμπουμ αφιέρωμα στους Pink Floyd να ακολουθείται από το ambient και ηλεκτρικό δίσκο “One Inch of Love”. Ο ευρωπαϊκός ήχος της jazz πάντως, είναι ο χώρος που ο Πολυζωγόπουλος νιώθει ως περισσότερο προσφιλή και οικείο, με επιρροές από τους Frezu, Rava, Molvær κλπ. θεωρώντας εξ’ ίσου σημαντικά στην μουσική, τον ρυθμό αλλά και την ..σιωπή!

Με το καινούργιο του κουαρτέτο που αποτελείται από το νέο αίμα της Ελληνικής jazz, τους Μάρκο Χαϊδεμένο και τον Παναγιώτη Κωστόπουλο αλλά και τον «βετεράνο» Κώστα Κωνσταντίνου, ο ξεχωριστός Ανδρέας Πολυζωγόπουλος θα εμφανιστεί στην σκηνή του Half Note.

20 – 26 Δεκεμβρίου | Half Note Jazz Club
THE VELVET CANDLES

Πενήντα και εξήντα χρόνια μετά από τους Platters και τους Temptations, το κλασικό ροκ εν ρολ φωνητικό στιλ με τις υπέροχες αρμονίες του, που είναι γνωστό σαν doo-wop και διαπερνά όλες τις γενιές από τα ‘50’s ως τις μέρες μας καλλιεργείται άψογα, δημιουργικά και κυρίως απολαυστικά από το φωνητικό σύνολο The Velvet Candles. Οι Velvet Candles, ένα φωνητικό κουιντέτο από τη Βαρκελώνη, που ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στους δρόμους αυτής της πόλης κάπου στις αρχές του 2008, έχει κερδίσει πια τη φήμη ενός από τα καλύτερα γκρουπ αυτού του παλιού αλλά πάντα μοδάτου φωνητικού στυλ και, σαν αυθεντικό σουινγκάτο και ροκ εν ρολ σύνολο, θα στολίσει τις φετινές χριστουγεννιάτικες βραδιές μας στο Half Note Jazz Club.

Το φωνητικό αυτό σύνολο μας χαρίζει ένα καθαρά γιορταστικό σόου, απολαυστικό και, φυσικά, αξέχαστο! Με ρεπερτόριο που ερμηνεύεται είτε a capella είτε με τη συνοδεία των μουσικών, με κλασικά και ιστορικά τραγούδια του είδους ή ακόμα και originals (με ισπανικούς στίχους) μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, γεμάτη ρυθμό και μελωδία και πολύ καλή διάθεση. Οι Velvet Candles γυρίζουν όλο τον κόσμο για ανάλογες γιορταστικές εκδηλώσεις ή για να συνοδεύσουν παλιούς σταρ του ροκ εν ρολ στις διάφορες εμφανίσεις τους. Και για να παίξουν τη δική τους, παλιά καλή και διαρκώς ζωντανή μουσική τους – σαν αυτή που καταγράφεται στους δίσκους τους («The Story of Our Love», «The Velvet Candles Today»).

27 Δεκεμβρίου – 2 Ιανουαρίου
PROFESSOR CUNNINGHAM & HIS OLD SCHOOL

Μια περιζήτητη μπάντα, σε διεθνές επίπεδο, που εξειδικεύεται σε κλασικό τζαζ ρεπερτόριο που προέρχεται από την παραδοσιακή σχολή της Νέας Ορλεάνης ή το πρώιμο σουίνγκ που παιζόταν στα κλαμπ του Χάρλεμ τη δεκαετία του ’20 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’30. Με βάση του τη Νέα Υόρκη, το γκρουπ αυτό που έχει φτιάξει ο Αυστραλός τραγουδιστής, σαξοφωνίστας, κλαρινετίστας κ.λπ. με το σουινγκάτο και γκρούβι ρεπερτόριό του, είναι απολύτως κατάλληλο για εορταστικές περιστάσεις, όπως τώρα, την πρωτοχρονιάτικη περίοδο στο Half Note Jazz Club.

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, το 2012, το σχήμα Professor Cunningham and His Old School, έχει κατακτήσει τόσο το τοπικό νεοϋορκέζικο κύκλωμα της fun μουσικής όσο και ένα διεθνές φεστιβαλικό δίκυο, που περιλαμβάνει Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Χαϊδελβέργη μέχρι και Μελβούρνη ενώ συχνές είναι οι εμφανίσεις του γκρουπ σε κλαμπ της Ισπανίας και της Ιταλίας – και τώρα της Ελλάδας. Με μουσικούς που παίζουν με εκπληκτική δύναμη και ενέργεια, σε μια γκάμα που πιάνει από τα παλιά μπλουζ της παραδοσιακής τζαζ και του σουίνγκ ως τα χορευτικά ρυθμ εντ μπλουζ και το σουίνγκ της δεκαετίας του ’30, το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να φοράει κανείς παπούτσια για ξέφρενο χορό!

Categories: Events

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.