Παρασκευάς Καρασούλος – POLAROID

Published by Radio Point on

Ποιήματα Χαϊκού

Είμαστε χώρες που αλλάζουν σύνορα χωρίς πολέμους
Π. Καρασούλος, Polaroid

Η Μικρή Άρκτος και ο ΙΑΝΟS σας προσκαλούν στην παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Παρασκευά Καρασούλου Polaroid – Ποιήματα Χαϊκού.

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 20:30

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο ποιητής-στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος.

Ποιήματα από τη συλλογή θα διαβάσει ο ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Την παρουσίαση θα συντονίζει η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Είσοδος ελεύθερη
ΙΑΝΟS | Σταδίου 24, Αθήνα

Το χαϊκού, η πιο σύντομη, ζώσα μορφή ποίησης στον κόσμο έλκει την καταγωγή της από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Ποιητική φόρμα που αποτελείται από ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών ανά στίχο, έγινε γνωστή για την αυστηρή οικονομία και την πυκνότητα λόγου που προϋποθέτει, προκειμένου να διατυπωθεί η ποιητική πρόθεση που ο ποιητής επιθυμεί να διατηρήσει στις συνειδήσεις των αναγνωστών του.

Προερχόμενος από το τραγούδι, επίσης στιχουργική δημιουργία με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και οικονομία, ο Παρασκευάς Καρασούλος, επανέρχεται επιμένοντας στην ποίηση των χαϊκού μετά τη συλλογή Σημεία Στίξης που κυκλοφόρησε το 2001, με μια νέα ποιητική συλλογή με τίτλο Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού.

«Μαθαίνοντας γι’ αυτό “το λίγο που το καθιστά περισσότερο”, όπως έλεγε ο Robert Browning, μαθαίνεις να αυτοπεριoρίζεις αλλά και να επανακτάς με τον δικό σου τρόπο την ελευθερία του λόγου σου και το δικό σου όριο μέσα σ’ αυτήν». Η επιλογή της φόρμας του χαϊκού, είναι επιλογή αισθητική, ιδεολογική και πολιτική για τον ίδιο, σε μια περίοδο Κρίσης και της ποιητικής έκφρασης.

Τη συλλογή Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού συναποτελούν τρεις ενότητες ποιητικές (Εκποίηση, Polaroid και Ίμερος) με συνολικά 71 ποιήματα χαϊκού, διαρθρωμένα σε τρεις διακριτές θεματικές, που προσπαθούν να πειθαρχήσουν μέσα στο αυστηρό πλαίσιο του ποιήματος χαϊκού, εξαντλώντας κάθε υπαρκτό περιθώριο που τους δίνει ο κανόνας της φόρμας. Έτσι ο τίτλος πχ ενός ποιήματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας ποιητικής σύλληψης, η συνέχεια ανάμεσα στα διαφορετικά ποιήματα ορίζει τη δραματουργική εξέλιξη μιας ενότητας, ενώ τα σημεία στίξης δημιουργούν εντάσεις και υποδεικνύουν προτάσεις ρόλων.

Στην «Εκποίηση» παρακολουθούμε τη γέννηση έως και την έκπτωση δύο παράλληλων ζωών, στην ενότητα «Polaroid» αποτυπώνονται στιγμές και εντυπώσεις από διαφορετικούς κόσμους ανθρώπων και στον «Ίμερο», τρίτη και τελευταία ενότητα που καταλήγει τη συλλογή, τη διαδρομή του ερωτικού πόθου ανάμεσα σε δύο εραστές.
Την συλλογή Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού κοσμούν 5 φωτογραφίες της Λίλας Σωτηρίου, που αποτελούν ποιητικές εικόνες- σχόλια των στίχων.
Τον σχεδιασμό της έκδοσης είχε ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Λίγα λόγια για τον Παρασκευά Καρασούλο
O Παρασκευάς Καρασούλος είναι στιχουργός, ποιητής και εκδότης της καλλιτεχνικής εταιρείας Μικρή Άρκτος.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές όπως τον τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Μάριο Φραγκούλη, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Στέφανο Κορκολή, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Νίκο Κυπουργό, τον Θοδωρή Οικονόμου, τον Παντελή Θεοχαρίδη και πολλούς άλλους.

Από το “Μαγικό κλειδί” (την πρώτη δισκογραφική παρουσία του Παρασκευά Καρασούλου το 1987, με συνεργάτες τον Στέφανο Κορκολή και τη Μαρία Δημητριάδη) έως το “Αλλιώς” (την πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με τη Δήμητρα Γαλάνη το 2014), μεσολάβησαν χρόνια γεμάτα τραγούδια που συντρόφευσαν και συγκίνησαν χιλιάδες ανθρώπους.
Ποιος δεν τραγούδησε τη “Μικρή πατρίδα”, “Τον εαυτό του παιδί”, το “Αν”, το “Δυο μέρες μόνο”, το “Εφτά ζωές” και πάρα πολλά άλλα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του, τραγούδια που κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο χωρίς να φθαρούν στο ελάχιστο.

Η παρουσία του στην ποίηση είναι εξίσου σημαντική δίνοντας έμφαση στην ποίηση των Χαϊκού. Η πρώτη του ποιητική συλλογή “Η στίξη των ημερών” που κυκλοφόρησε το 2001 διαδέχθηκε η νέα ποιητική συλλογή με τίτλο “Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού” που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2018.

Παράλληλα με την ιδιότητα του εκδότη της Μικρής Άρκτου έχει επιμεληθεί δοκίμια και ποιητικές συλλογές. Επιπλέον μετά από 4 ακροάσεις νέων δημιουργών και ερμηνευτών έχει διαμορφώσει το μουσικό σκηνικό του ελληνικού τραγουδιού.

Νατάσσα Μποφίλιου, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Θέμης Καραμουρατίδης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ζαχαρίας Καρούνης, Δημήτρης Μαραμής, Μαρία Παπαγεωργίου αλλά και οι νεώτεροι αδελφοί Καλογεράκη, Δήμητρα Σελεμίδου, Σπύρος Παρασκευάκος, Πολυξένη Καράκογλου, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που ο Παρασκευάς Καρασούλος με την ομάδα της Μικρής Άρκτου πρότειναν στο κοινό.

Πάνω από τριάντα χρόνια ο Παρασκευάς Καρασούλος πιστός λάτρης της τέχνης, είτε της ποίησης, είτε της μουσικής, προσφέρει με τις επιλογές και με τις δημιουργίες του μια καλλιτεχνική όαση, τόσο επίκαιρη όσο και διαχρονική.

Categories: Concept

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.