ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ – ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ

Published by Radio Point on

Του Νίκου Σταματιάδη
Από την Κερασία Σαμαρά και το Takis Barberis Group
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ
Τρίκαλα
Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαρτίου 2022
Η πολυτάραχη ζωή της πρωθιέρειας του Mικρασιατικού τραγουδιού Μαρίκας Παπαγκίκα

Η Κερασία Σαμαρά και το Takis Barberis Group, σε μια απροσδόκητη επί σκηνής συνάντηση, ανιχνεύουν σπαράγματα μνήμης από την πρωθιέρεια του μικρασιατικού τραγουδιού, τη μυθική ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ και αποδίδουν τα τραγούδια της.

Κως, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Αμερική
Η εν πολλοίς μυστηριώδης και ανεξερεύνητου βίου Μαρίκα Παπαγκίκα, η εμβληματική τραγουδίστρια του καφέ αμάν, ξεδιπλώνει, σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της, που ξεκινά στην Κω, το 1890. Περνά στη Σμύρνη το 1912, κατόπιν στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και τέλος μεγαλουργεί, οργώνοντας την Αμερική και διαδίδοντας τα ακούσματα της ελληνικής καταγωγής της.

Καφωδείο MARIKA’S
Γίνεται ξακουστή όχι μόνο στον ελληνικό κύκλο, αλλά στους μετανάστες των μεσογειακών λαών που είχαν φθάσει τότε στην Αμερική. Μαζί με τον άντρα της, τον μοναδικό τσεμπαλίστα Κώστα Παπαγκίκα, υπηρετούν όλα τα είδη της μουσικής, προεξέχοντος του μικρασιατικού τραγουδιού. Ανοίγουν το δικό τους μουσικό κέντρο, το MARIKA ’S, όπου και μεσουρανούν, δισκογραφώντας παράλληλα στις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής. Το κραχ του ’29 καθώς και άλλες, άγνωστες παράμετροι την αναγκάζουν να κλείσει το καφωδείο MARIKA’S και να αποσυρθεί σταδιακά. Ακολουθούν παρακμή, μαρασμός και σιωπή, που την οδηγούν στο τέλος της, στο Staten Island, το 1943.

«Η Μαρίκα ήταν μία απ’ τις περίφημες, μια από τις πιο ωραίες βυζαντινές τραγουδίστριες στα ρεμπέτικα, στα τζιβαέρια, στα σμυρναίικα και στα δημοτικά», είχε πει για την ερμηνεύτρια ο ‘‘πατέρας’’ των Ελλήνων λαϊκών δημιουργών και τραγουδιστών της Αμερικής, Γιώργος Κατσαρός. (Από το αρχείο Π. Κουνάδη)
Η Μαρίκα Παπαγκίκα παρέμεινε η διασημότερη και πλέον αγαπημένη τραγουδίστρια των Ελλήνων της Αμερικής.

Η παράσταση
Έκπληξη αποτελεί η επιλογή του Takis Barberis Group για τη μουσική απόδοση της τεράστιας γκάμας των τραγουδιών, που ακούγονται στην παράσταση. Η jazz μπάντα θα εκτελέσει ζωντανά, με τον δικό της τρόπο, μικρασιατικά, δημοτικά, ελαφρά και κλασικά τραγούδια, σφραγίζοντας το ύφος της παράστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή συνομιλία ανάμεσα στην ηθοποιό-ηρωίδα και τους μουσικούς, μέσω της αφήγησης και των τραγουδιών.

Το κείμενο, που προέκυψε μετά από ενδελεχή έρευνα αλλά και από στοιχεία μυθοπλασίας, ανήκει στον Νίκο Σταματιάδη. Η μουσική επεξεργασία είναι του Τάκη Μπαρμπέρη και η σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά. Η Τόνια Αβδελοπούλου σχεδιάζει το σκηνικό περιβάλλον, καθώς και τα κοστούμια, ενώ ο Γιώργος Μπούχρας είναι υπεύθυνος του φωτιστικού σχεδιασμού. Ο ψηφιακός σχεδιασμός και η επεξεργασία είναι του Χρήστου Μωραΐτη (Εκδόσεις Μωραΐτης) και οι φωτογραφίες του σκηνοθέτη Νίκου Βουτενιώτη. Η παραγωγή είναι της εταιρείας ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr.

Η παράσταση «ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ – ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ» θα παρουσιαστεί στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ, στα Τρίκαλα, στις 5 και 6 Μαρτίου 2022, με ελεύθερη είσοδο.

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ταυτότητα της παράστασης
ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ-ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
ΚΕΙΜΕΝΟ: Νίκος Σταματιάδης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κερασία Σαμαρά
ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Κερασία Σαμαρά – Takis Barberis Group (Μένιος Γούναρης (keyb), Τάκης Μπαρμπέρης (guitar), Χρήστος Κεχρής (bass), Γιώργος Μπαρμπέρης (drums))
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Τάκης Μπαρμπέρης
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Τόνια Αβδελοπούλου
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Χρήστος Μωραΐτης
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Τώνια Αποστόλου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Βουτενιώτης
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Δέσποινα Ερρίκου – Ράνια Παπαδοπούλου
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr
Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά
Παραστάσεις: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαρτίου 2022
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Χώρος: ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ
Βενιζέλου και Καρδίτσης 1, ΤΚ 4210

https://www.google.com/maps/place/%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%A4%CF%83%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AC%CE%BD%CE%B7/@39.523192,21.7649947,9.5z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x8f5471bebc29eb47!8m2!3d39.551093!4d21.7703804

Categories: Concept

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.