100 Φινλανδικές Καινοτομίες

Published by Radio Point on

Οι εκδόσεις Το Μέλλον και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Φινλανδίας, σας προσκαλούν στην παρουσίαση της μελέτης 100 Φινλανδικές Καινοτομίες, σε επιμέλεια του ακαδημαϊκού, πρώην βουλευτή και νυν δημοτικού σύμβουλου του Ελσίνκι Δρ. Ίλκκα Τάιπαλε, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, 19.00 μ.μ., στο Φινλανδικό Ινστιτούτο (Ζήτρου 16, Μακρυγιάννη, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σταύρος Θεοδωράκης (βουλευτής, Πρόεδρος “Το Ποτάμι”), Δρ. Ίλκκα Τάιπαλε, Μαρία Μαρτζούκου (μεταφράστρια του βιβλίου).

Θα χαιρετήσει η Α.Ε. κ. Juha Pyyko, Πρέσβης της Φινλανδίας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Αποτελεί παρανόηση η σκέψη ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες είναι η βάση της ανάπτυξης και της προόδου. Αυτό είναι λάθος. Η ύπαρξή τους είναι αδύνατη χωρίς τις κοινωνικές καινοτομίες. Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο πιο μεταφρασμένο βιβλίο στην ιστορία της χώρας μετά την Καλεβάλα, το εθνικό έπος της Φινλανδίας. Η φτωχή και υπανάπτυκτη Φινλανδία ήταν η πρώτη χώρα, στην οποία παρείχε αναπτυξιακή βοήθεια η UNICEF μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πώς όμως πραγματοποιήθηκε η μετάβαση της χώρας στη σημερινή ευημερία; Υπάρχουν έξι «μυστικά»: α) Αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Δήμων και δημοτική φορολογία. β) Δωρεάν εκπαίδευση μέχρι και στα πανεπιστήμια. γ) Ισότητα μεταξύ των φύλων και των γενεών. δ) Εκατοντάδες χιλιάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις. ε) Σύστημα λήψης αποφάσεων με γενική συναίνεση μέσα από το τρίπτυχο πολιτεία-επιχειρήσεις-εργαζόμενοι. στ) Κυβερνήσεις συνασπισμού. Οι Φινλανδοί εμπιστεύονται τους δημόσιους υπαλλήλους, το δημόσιο σχολείο, τους γείτονές τους. Το πνεύμα της καθημερινής συνεργασίας, όπως το “talkoot” (εθελοντική εργασία) δεν έχει εξαφανιστεί.
Ο Δρ. Ίλκκα Τάιπαλε, επίκουρος καθηγητής ιατρικής, είναι ειδικευμένος στην κοινωνική ψυχιατρική (μαζική ιατρική). Υπήρξε μέλος του Κοινοβουλίου κατά τις περιόδους 1971-75 και 2000-07 και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Ελσίνκι την περίοδο 1969-80 και από το 1993 μέχρι σήμερα. Έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κοινωνικό Νοσοκομείο για αλκοολικούς και στο Ψυχιατρείο του Κέλλοκόσκι. Έχει γράψει και εκδώσει δεκάδες βιβλία για την ειρήνη και τον πόλεμο, την κοινωνική ιατρική και την ψυχιατρική, όπως τα War or health, A reader, Zed books, Venäjä mon amour και Mielisairaalassa. Οι 100 Φινλανδικές Καινοτομίες που έχει επιμεληθεί έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες.

Categories: Book

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.