ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ – ANNE SEXTON Έκδοση & παράσταση

Published by Radio Point on

Το θεατρικό κείμενο της Μάρως Παπαδοπούλου Το Είδος Της – Ο τελευταίος μονόλογος της Anne Sexton, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, θα διατίθεται και στο θέατρο Faust, όπου ανεβαίνει η ομώνυμη παράσταση σε σκηνοθεσία της Μ. Παπαδοπούλου, από το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019. Θα παίζεται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00 το απόγευμα.

Στις 4 Οκτωβρίου του 1974 η Anne Sexton φόρεσε το παλιό γούνινο παλτό της μητέρας της, πήρε ένα ποτήρι βότκα και πήγε στο γκαράζ. Μπήκε στο αυτοκίνητο, έβαλε μουσική και άναψε τη μηχανή – περιμένοντας καρτερικά να τη σκοτώσει το γκάζι. Δεν άφησε κανένα σημείωμα.

Το Είδος Της είναι ένας μονόλογος εμπνευσμένος από τη ζωή και την ποίηση της αμερικανίδας ποιήτριας Anne Sexton (1928-1974).

Μια γυναίκα αναθυμάται τα σημαντικά γεγονότα της ζωής της, επαναφέρει πρόσωπα, λέξεις, εικόνες, στιγμές, τραύματα και θραύσματα ευτυχίας. Διατρέχει τη ζωή της, μέσα από την ποίησή της, στο κατώφλι του θανάτου. Τα γεγονότα υφαίνονται με τους στίχους, αναζητώντας τη σκηνική εκφορά τους και την ατμόσφαιρα μιας «υπαρξιακής εξομολόγησης». Η μουσική που η ίδια επιλέγει, υποβοηθά τη μνήμη της, αλλά δίνει και τον τόνο στις εναλλαγές της διάθεσής της. Σύμμαχοί της το θάρρος, η ελευθερία, ο αυτοσαρκασμός, το χιούμορ και η απόφαση για λύτρωση.

Η Μάρω Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π. και σπούδασε θέατρο στο Εργαστήριο Υποκριτικής Τέχνης του ΑΚΗ ΔΑΒΗ. Συνεργάστηκε με τις ομάδες σύγχρονου χορού: «14η Μέρα», «Πρόσχημα» και «Editta Braun Company» και με τους σκηνοθέτες: Cezaris Grauzinis, Λίλλυ Μελεμέ, Ίρις Χατζηαντωνίου, Βασίλη Κουκαλάνι, Γιώργο Παλούμπη, Δημήτρη Τάρλοου, Μάνο Καρατζογιάννη, Χρήστο Καρασσαβίδη.

Ερμήνευσε τον μονόλογο «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν» του C. Grauzinis από το 2010 ως το 2015 σε διάφορα θέατρα στην Ελλάδα και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονολόγων «Mono Baltija» της Λιθουανίας. Συμμετείχε σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, του Φεστιβάλ Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς επίσης σε παραστάσεις λόγου και μουσικής, συνεργαζόμενη με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες στο Ωδείο Αthenaeum, στο Ωδείο Αθηνών και αλλού.

Δίδαξε υποκριτική και σκηνοθέτησε τελειόφοιτους λυρικούς τραγουδιστές στο «Μαγικό Αυλό» του W.A. Mozart, στο Αττικό Ωδείο Παγκρατίου. Διδάσκει και σκηνοθετεί την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Freakασέ» του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Πρωταγωνίστησε στις μικρού μήκους ταινίες «ΧΧΧ live» του Δ. Αντζούς, «Mήδεια Mελέα» του Χρ. Καράμπελα και «Γραίγος» του Αλέξ. Κοντού. Είχε βασικό ρόλο στη σειρά του Νetwix «Τη μάνα μου τη λένε Γιάννη» του Κ. Θάνου.

Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή ποίησης και λογοτεχνίας «RADIO-BOOK» στον beton7artradio.gr.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται μεταφράσεις ποιημάτων της Anne Sexton από την Δήμητρα Σταυρίδου κυρίως, την Ευτυχία Παναγιώτου και τον Γιάννη Αντιόχου.

Categories: BookTheater

Radio Point

Σε αυτόν τον απέραντο κόσμο της μουσικής, ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που θέλει, μέσα από την τεράστια ποικιλία επιλογών που προσφέρονται. Από το καλοκαίρι του 1982, όταν ξεκινήσαμε σαν ερασιτεχνικός σταθμός στα FM (96,3 Mhz), με το χαρακτηριστικό Α905, έως και σήμερα, πάντα προσπαθούμε να προσφέρουμε στους ακροατές μουσική που θέλουν να ακούνε από ένα ραδιόφωνο. 19/02/2005 είναι η ημερομηνία που ξεκίνησε το RadioPoint και η βασική αρχή του είναι μια, να προσφέρει μουσική που θέλουν να ακούνε οι ακροατές από ένα ραδιόφωνο. Όλα αυτά συνοδεύονται από την αστείρευτη όρεξη να ενημερώνουμε την δισκοθήκη μας με ότι καλύτερο μπορούμε να βρίσκουμε. Στηριζόμενοι στην παραπάνω άποψη, το RadioPoint είναι κοντά σας με ότι καλύτερο υπάρχει στις δισκοθήκες του σε ξένη ποιοτική μουσική. Για να τη μοιραστούν μαζί σας! Καλή ακρόαση.